20 Mart 2014 Perşembe

EVDE YOĞURT YAPTIM :) BEN YAPTIM, BEN YAPTIMMM :)

      Dünkü postumda da az biraz bahsettiğim gibi bizim minik bebiş ek gıdaya geçmiş durumda. Ufaktan meyve suları, meyve püreleri, sebze püreleri ile başlayan ek gıda maceralarımız sebze çorbalarına kadar dayandı. Doktorumuzla işbirliği içinde tam gaz devam ediyoruz.
      Ek gıdaya geçtiğimiz günden beri her gün 2 öğün farklı bir şey veriyorum. Mesela kahvaltı ve öğle öğünü arası meyve suyu ya da püresi; öğle akşam arası yoğurt. Bazen akşamları emmemekte direnirse sebze püresi ya da şimdilerde çorba yapıyorum. Meyve ve sebze püreleri değişim gösterse de değişmeyen bir öğünümüz var: YOĞURT. Dün aslında fotosunu paylaşmıştım burada.
      Biliyorsunuz bebeklerin yediği gıdaların taze olması ve ev yapımı olması sağlıklı bir beslenme için çok önemli. Bu yüzden yoğurdun da ev yapımı olması gerekiyordu. Ancak bir problem vardı ki ben hiç yoğurt yapmamıştım. İnanın şaka yapmıyorum, nasıl yapıldığı hakkında hiç ama hiç bir fikrim yoktu. Birkaç işiye danıştım, anlattılar falan ama yok, nafile. Bir de benim pis bir huyum vardır, birisi bana ne kadar anlatırsa anlatsın illaki ben bir kendm deneyeceğim. Yani teoride bilsem de pratikte uygulamakta zorlanıyorum. Yaşayarak öğrenmem daha kalıcı oluyor sanırım. Hatta arkadaşlarımın bu konuyla ilgili ilginç bir esprileri bile var: "İlla deneme yamulma yoluyla öğreneceksin dimi???" Evet illa bir yapıp rezil edeceğim o işi ki bir daha aynı hatayı yapmayayım.
      Neyse, işte yoğurt maceramın da böyle olacağını düşündüm. Bir aksilik çıkacak mı, dibi falan tutacak mı, ya da yoğurt suyun içinde yüzecek mi? Kafamda deli sorular, tuttum marketin yolunu. Atatürk Orman Çiftliğinin yoğurt yapma paketleri var. İçinde çiğ süt ve yoğurt mayası bulunuyor. Bir hafta bir kullanım ömrü var ve en önemli nokta, yapılışı üzerinde yazıyor :))) Yani tam benlik. Şimdi diyeceksiniz ki neden market, oralarda yok mu bir sütçü mütçü? :) Yok, valla yok. Burası çok lüks bir semt olmasına karşın tam bir mahrumiyet bölgesi gibi. Mesela geçenlerde züccaciye aradım yok arkadaş. Gel de deli olma :) Neyse konudan sapmayayım, düşmeye başladı yine çenem. :)

   
İşte paketi bu ve yan tarafında tarifi var:) Benim gibi dünyadan bir haber yaşayanlar için..
     Şu yukarıda gördüğünüz paket var ya, benim ilk defa deneyip yamulmamama sebep oldu ;) İlk seferde mükemmel ve lezzetli bir sonuç elde ettim. Gelelim yapılış aşaması fotolarına... Sanırım fotolar üzerinden anlatmak daha kolay olacak. Yoksa ben konudan konuya atlayacağım diye korkuyorum:)

Öncelikle paketin içinden çıkan 3 lt sütü genişçe bir tencereye boşaltıyoruz.




Tenceredeki sütü ocakta bir taşım kaynatıyoruz. Benim gibi "Bir taşım ne be?" diye soranlar için açıklama yapalım :) Yani süt bir kez kabarıp taşma seviyesine gelinceye kadar... Sonra sütü soğumaya bırakıyoruz. Serçe parmağımızı sütün içine batırdığımızda 7'ye kadar sayabiliyorsak sütün sıcaklığı mayayı katmak için idealdir.

Sonra şu gördüğünüz mayayı...


Bir tabakta karıştırıp sütün içine ekliyoruz. Ve bir kez karıştırıyoruz. Ben "nasıl yapcam ya çok karıştırırsam" falan diye annemin başını ağrıttığım için mayayı annem kattı. Şu gördüğünüz kol da emektar anneciğime ait :)

Sonra sütü hiç kımıldatmadan güzelce sarıp sarmalıyoruz ve mayalanmaya bırakıyoruz. 3 saat kafi geliyor ama siz biraz daha fazla bekletebilirsiniz.


Veeee mükemmel sonu...


Hepinize kolaylıklar diliyorum.... Görüşmek üzere... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder